|
Forum Modelarzy Kolejowych
od 10 sierpnia 2003 roku ...
|
|
1% |
| Autor |
Wiadomość |
Cichutka

|
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 2:12 pm 1%
|
|
|
Dzień Dobry,
Zbliża się powoli okres rozliczeń PIT. Czy któryś ze skansenów kolejowych lub innych instytucji związanych z koleją jest instytucją pożytku publicznego, której można przekazać 1% podatku? Próbowałam coś znaleźć, ale bezskutecznie.
Znacie może taką instytucję związaną z koleją, której można i warto przekazać część swojego podatku?
Pozdrawiam
Asia |
|
|
|
 |
ZyTom
Tomek Zygmanowski

|
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 3:54 pm
|
|
|
Wyjęłaś mi prostu z ust wiadomość jaka chciałem napisać.
Co prawda nie związana z koleją ale ...
Do rzeczy.
Drodzy Forumowicze
Jesteśmy rodzicami 5 - letniego Maciusia chorego na autyzm. Syn miał zaburzenia mowy, zaburzenia emocjonalne i czynosci nawykowe. Jego rozwój psychoruchowy odpowiadał niższemu niż przeciętny. Powrót Maciusia do prawidłowego funkcjonowania społecznego jest długim procesem opartym na szerokim programie terapeutyczno - edukacyjnym w warunkach dostosowanych do jego potrzeb psychofizycznych. Według zaleceń psychologów potrzebny jest udział Maćka w zajęciach logopedycznych i terapeutycznych w celu nauki prawidłowej
zabawy, rozwijania umiejętności społecznych oraz ogólnego pobudzania rozwoju
intelektualnego.
Dzisiaj po przeszło dwóch latach intensywnej terapii Maciek funkcjonuje na bardzo wysokim poziomie. Ponieważ koszty leczenia przekraczały w znacznej mierze nasze możliwości finansowe, postanowiliśmy działać. Jednym ze sposobów na pozyskanie środków finansowych było założenie subkonta w fundacji. Poprzez wpłaty z 1 % uzbieraliśmy dość znaczną kwotę. Dzięki pieniądzom od ludzi Maciek mógł pojechać na turnus rehabilitacyjny, podczas którego objęty był specjalistyczną terapią behawioralną. Zaczął zauważać inne dzieci a nawet nawiązywać z nimi kontakt, co wcześniej się nie zdarzało.
Dzięki dodatkowym zajęciom z logopedą i pedagogiem bardzo poprawiła się mowa. Maciej z miesiąca na miesiąc mówi coraz płynniej a nawet zaczyna czytać.
Mogliśmy zapisać Maćka na hipoterapię, która jest jedną z najbardziej popularnych metod stosowanych w terapii dzieci z autyzmem. Zajęcia na koniu były dla Maciusia źródłem licznych bodźców równoważnych, usprawniły jego zmysł równowagi a co najważniejsze efektem tych zajęć jest poprawa komunikacji ze światem zewnętrznym.
Oprócz tego wiele innych zajęć dodatkowych, dzięki którym Maciek coraz lepiej dostosowuje się do naszego świata.
Teraz naprawdę wierzymy, że wszystkie nasze działania nie poszły na marne i że to wszystko co robimy ma sens. Mamy nadzieję na lepszą przyszłość dla Macieja. Nie musimy martwić się tym skąd weźmiemy pieniądze na kolejne zajęcia, które nie są tanie albo wybierać, które są ważniejsze, bo nie możemy opłacić wszystkich naraz. Trudno jest wyrazić słowami jak wielka jest nasza wdzięczność za bezinteresowną pomoc.
Maciek nadal musi uczestniczyć w stałej specjalistycznej rehabilitacji. W tym celu powinien brać udział w turnusach rehabilitacyjnych oraz w codziennej, długotrwałej
stymulacji. Wiąże się to jednak z ogromnymi wydatkami. Przybliżony koszt jednego
turnusu wynosi około 4000 zł,
Tutaj chciałbym poprosić, aby przy rozliczaniu podatku za 2008 przekazać 1% waszego podatku na leczenie i rehabilitację mojego syna Macieja, który ma zdiagnozowany "AUTYZM DZIECIĘCY". Aby to zrobić wystarczy w arkuszu rozliczenia podatku
w polu nr 124 (PIT37) wpisać "FUNDACJA DZIECIOM ZDĄŻYĆ Z POMOCĄ"
w polu nr 125 (PIT37) wpisać "0000037904" - nr KRS Fundacji
w polu nr 126 (PIT37) wpisać 1% kwoty z pola nr 120
w polu nr 128 (PIT37) wpisać "LECZENIE I REHABILITACJA MACIEJA ZYGMANOWSKIEGO"
Wszelkie indywidualne wpłaty proszę kierować na konto :
FUNDACJA DZIECIOM ZDĄŻYĆ Z POMOCĄ
ul. Łomianska 5 01-685 Warszawa
PKO BP 15 O/WARSZAWA
41 1240 1037 1111 0010 1321 9362
z dopiskiem: darowizna na leczenie i rehabilitacje MACIEJA ZYGMANOWSKIEGO.
Fundacja posiada status organizacji pożytku publicznego, KRS 00000 37 904.
Iwona, Tomasz Zygmanowscy
LINK DO STRONY W FUNDACJI |
|
|
|
 |
Hornet
Łukasz

|
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 5:33 pm
|
|
|
Na pewno OPP jest KSK Wrocław.
O ich osiągnięciach można poczytać na ich stronce
http://ksk.wroclaw.pl/ |
|
|
|
 |
Adam Florin
adinet

|
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 6:32 pm Re: 1%
|
|
|
| Cichutka napisał/a: | Dzień Dobry,
Zbliża się powoli okres rozliczeń PIT. Czy któryś ze skansenów kolejowych lub innych instytucji związanych z koleją jest instytucją pożytku publicznego, której można przekazać 1% podatku? Próbowałam coś znaleźć, ale bezskutecznie.
Znacie może taką instytucję związaną z koleją, której można i warto przekazać część swojego podatku?
Pozdrawiam
Asia |
Ja swój 1% oddam PSMK
Widać, że panowie się starają, a walącej się szopie te pieniążki na pewno się przydadzą |
|
|
|
 |
Rubikus [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 6:35 pm
|
|
|
Ja jednak oddam na małego "Zygmana". Wszyscy w końcu mamy dzieci i to one są dla nas najważniejsze! Sorry za "ksywkę" ale mam nadzieję, że tatuś się za to nie obrazi . |
|
|
|
 |
Adam Florin
adinet

|
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 6:55 pm
|
|
|
| Tomek napisał/a: | (...)
w polu nr 128 (PIT37) wpisać "LECZENIE I REHABILITACJA MACIEJA ZYGMANOWSKIEGO"
(...) |
To ja niejako "z urzędu" dodam, że w formularzu PIT-36 są to odpowiednio poz. 305, 306, 307, 309, a w PIT-36L: 105, 106, 107 i 109 |
|
|
|
 |
ZyTom
Tomek Zygmanowski

|
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 7:56 am
|
|
|
| Rubikus napisał/a: | | Ja jednak oddam na małego "Zygmana". Wszyscy w końcu mamy dzieci i to one są dla nas najważniejsze! |
DZIĘKI
| Rubikus napisał/a: | Sorry za "ksywkę" ale mam nadzieję, że tatuś się za to nie obrazi . |
Nie ma sprawy. Podobną miałem w podstawówce. |
|
|
|
 |
Rubikus [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 12:24 am
|
|
|
| Adam Florin napisał/a: | To ja niejako "z urzędu" dodam, że w formularzu PIT-36 są to odpowiednio poz. 305, 306, 307, 309, a w PIT-36L: 105, 106, 107 i 109
_________________ |
to pokaż dokładnie jak to rozpisać. Niestety nie jestem biuralistą i trzeba mi dokładnie wyjaśnić jak krowie na granicy. Chciałbym aby ta kaska naprawdę trafiła do małego człowieka, który tego potrzebuje. Najchętniej to bym zrobił przelew i niech mi skarbówka póżniej oddaje. Ale wiem, że to nierealne. |
|
|
|
 |
Waldek Bator
cyruss

Wiek: 51 Dołączył: 18 Lip 2005 Posty: 284 Skąd: Kraków / Przemyśl
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 12:57 am
|
|
|
W necie jest co najmniej kilka stron na których jest opublikowana oficjalna lista OPP. Rok temu ją przeglądałem i było na niej kilka pozycji z naszej branży, ale o ile pamiętam nie były to skanseny a stowarzyszenia MK.
Link do najnowszej wersji listy OPP: http://dokumenty.rcl.gov.pl/M2008096082701.pdf
Duży plik, 231 stron... |
|
|
|
 |
martinezo
M323UPS 1:1 ;)

Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2439 Skąd: Zgierz / Łódź
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 1:06 am
|
|
|
Tomek - wystarczy w PIT wklepać twój wzór ?
Wiem coś o tym - trzy lata walczymy z toksoplazmozą piaskownicową lub nabytą z przetworów mlecznych u naszego Miśka. Powoduje problemy z pamięcią, koncentrcją i może utrudniać normalną naukę (nie leczone, w skrajnych przypadkach może powodować utratę wzroku lub bezpłodność u dziewczynek...) - wiem jakie to są koszty i problemy - chętnie wpiszę w pitownik stosowne znaczki
| Cytat: | w polu nr 124 (PIT37) wpisać "FUNDACJA DZIECIOM ZDĄŻYĆ Z POMOCĄ"
w polu nr 128 (PIT37) wpisać "LECZENIE I REHABILITACJA MACIEJA ZYGMANOWSKIEGO" |
To wystarczy czy jeszcze trzeba dopisywać w polach które wskazał Adam ?
| Cytat: | To ja niejako "z urzędu" dodam, że w formularzu PIT-36 są to odpowiednio poz. 305, 306, 307, 309, a w PIT-36L: 105, 106, 107 i 109 |
To ja piszę - poza standardowymi miejscami - analfabeta pitowy |
|
|
|
 |
Adam Florin
adinet

|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 1:35 am
|
|
|
| Rubikus napisał/a: | | Adam Florin napisał/a: | To ja niejako "z urzędu" dodam, że w formularzu PIT-36 są to odpowiednio poz. 305, 306, 307, 309, a w PIT-36L: 105, 106, 107 i 109
|
to pokaż dokładnie jak to rozpisać. Niestety nie jestem biuralistą i trzeba mi dokładnie wyjaśnić jak krowie na granicy. Chciałbym aby ta kaska naprawdę trafiła do małego człowieka, który tego potrzebuje. Najchętniej to bym zrobił przelew i niech mi skarbówka póżniej oddaje. Ale wiem, że to nierealne. |
To ostatnie jest realne, ale w przypadku darowizny (którą potem można sobie odliczyć).
Polecam stronę PIT.pl. Wiele można tam przeczytać. Można też zadawać pytania w systemie e-Porady.
| martinezo napisał/a: | (...)
To wystarczy czy jeszcze trzeba dopisywać w polach które wskazał Adam ?
(...)
|
Nie. Ja podałem nr odpowiadających poz. w PIT36 (dla prowadzących firmę) i PIT36L (podatek liniowy). Tomek podał poz. w PIT37 (dla "zatrudnionych" - umowy o pracę itp.)
Jakby ktoś potrzebował, to w PIT38 są to poz. 58, 59, 60, 62. |
|
|
|
 |
ZyTom
Tomek Zygmanowski

|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 11:13 pm Ponawiam prośbę
|
|
|
Do niedawna autyzm postrzegany był jako choroba nieuleczalna, bez żadnych rokowań na poprawę. Obecnie badania dowodzą, iż dzieci między 2 a 5 rokiem życia, poddane terapii, osiągają ogromny postęp rozwojowy.
Maciej jest na to dowodem. Terapię rozpoczęliśmy kiedy synek miał 2,5 roku. Przez ten okres osiągnęliśmy bardzo dużą poprawę rozwoju. Maciuś zaczął mówić, czytać i pisać. Świetnie nawiązuje kontakt wzrokowy. W efekcie podjętych działań zmniejszyło się występowanie zachowań niepożądanych.
Nie było by to możliwe gdyby nie pomoc finansowa uzyskana poprzez przekazanie 1% Waszego podatku na konto Maciusia w Fundacji Dzieciom „Zdążyć Z Pomocą”. Dziękujemy serdecznie za okazane wsparcie finansowe, które traktujemy jako wyraz Waszej dobroci i chęci niesienia pomocy potrzebującym
Aby dalej zwiększać szansę Maciusia na powrót do zdrowia i normalnego życia chcielibyśmy kontynuować terapię, która doprowadzi m.in. do elastycznego zachowania się w sytuacjach społecznych. Taką możliwość daje intensywna terapia pedagogiczna.
Przed nami kolejny rok ciężkiej pracy.
Chcielibyśmy prosić, aby przy rozliczaniu podatku za 2009 rok przekazać 1% waszego podatku na leczenie i rehabilitację naszego syna Macieja.
Aby to zrobić wystarczy wypełnić odpowiednią rubrykę w rocznym zeznaniu podatkowym PIT (28, 36, 36L, 37, 38), należy wpisać:
w polu nr 128 (PIT37) wpisać "LECZENIE I REHABILITACJA MACIEJA ZYGMANOWSKIEGO (4497)"
Wszelkie indywidualne wpłaty można kierować na konto :
FUNDACJA DZIECIOM ZDĄŻYĆ Z POMOCĄ
ul. Łomianska 5 01-685 Warszawa
Bank Pekao S.A. I O/Warszawa
41 1240 1037 1111 0010 1321 9362
z dopiskiem: „darowizna na leczenie i rehabilitacje MACIEJA ZYGMANOWSKIEGO (4497)”
Fundacja posiada status organizacji pożytku publicznego, KRS 00000 37 904.
Iwona i Tomek Zygmanowscy
Apel Maciusia - Autyzmem nakrapiany.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 22 raz(y) 186,65 KB |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|