Forum Modelarzy Kolejowych
od 10 sierpnia 2003 roku ...

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Absolutnie genialne PKP Steam Engines in Poland
Autor Wiadomość
Łukasz Piński

Wysłany: Sro Mar 03, 2010 12:40 pm   Absolutnie genialne PKP Steam Engines in Poland

Nie wiem, czy ktoś już się na nie wcześniej natknął, jeśli tak to przepraszam za zaśmiecanie forum, ale jak dla mnie są to całkowicie unikatowe i genialne materiały. Łącznie prawie 90 minut klimatów parowozów PKP w kolorze (ale bez dźwięku)w połowie lat 70...

Część I
Część II
Część III
Część IV
Część V
Cześć VI
Cześć VII
Cześć VIII
Cześć IX, niestety ostatnia

Dla mnie rewelacja.

chf

Wysłany: Sro Mar 03, 2010 8:24 pm   

Pojawiły się w zeszłym roku. Jak dobrze pamiętam w okolicy listopada. Są też ujęcia z Pyskowic jak jeszcze były prężną stacją anie obecną rozkradzioną ruiną.

Dariusz Wandtke

Wysłany: Sro Mar 03, 2010 9:05 pm   

Hehe, oklepany temat, nawet gdzieś widziałem info o sprzedazy płyty CD albo DVD podobno w lepszej jakości ale filmy kręcone kamerką na sprężynę to jakością nie grzeszą.

gbbsoft
GbbKolejka

Wysłany: Sro Mar 03, 2010 9:34 pm   

Dariusz Wandtke napisał/a:
kamerką na sprężynę

A to dlatego prędkości są tak... zmienne... :lol:

gbbsoft
GbbKolejka

Wysłany: Sro Mar 03, 2010 9:56 pm   

W sumie to była jakaś wycieczka zagranicznych ludzi?

chf

Wysłany: Sro Mar 03, 2010 10:22 pm   

To są filmy z czasów jak rodzimym miłośnikom kolei zabraniało się wykonywania zdjęć i filmów. Jednocześnie z tą sytuacją organizowano wycieczki orbisowe dla zagranicznych turystów wpuszczając ich na teren wielu stacji i przyzwalając na wykonywanie zdjęć i filmów. Przypomnę ,że wtedy już obowiązywał zakaz wykonywania zdjęć i filmowania na terenie kolejowym.

Darecki
[Usunięty]

Wysłany: Sro Mar 03, 2010 11:28 pm   

Pamietamy te czasy. Na trasie z Leszna do Poznania na jednym z dworcowych kibli wisial ZAKAZ FOTOGRAFOWANIA.

Mirek555k

Wysłany: Czw Mar 04, 2010 9:50 am   

...

P1020756.JPG
Plik ściągnięto 1500 raz(y) 84,68 KB

Mirek555k

Wysłany: Czw Mar 04, 2010 10:44 am   

chf napisał/a:
To są filmy z czasów jak rodzimym miłośnikom kolei zabraniało się wykonywania zdjęć i filmów. Jednocześnie z tą sytuacją organizowano wycieczki orbisowe dla zagranicznych turystów wpuszczając ich na teren wielu stacji i przyzwalając na wykonywanie zdjęć i filmów. Przypomnę ,że wtedy już obowiązywał zakaz wykonywania zdjęć i filmowania na terenie kolejowym.

Nie ma co się dziwić, za czasów PRL jednostki PKP były zmilitaryzowane, a takich obiektów nie wolno było fotografować. Były komórki obrony cywilnej , procedury na czas wojny i odpowiedzialni za to pracownicy ( oczywiście wszystko wojenno tajne ) Niektóre stanowiska objęte były zwolnieniem ze służby wojskowej, sam wyłgałem sie w ten sposób od wojska.
Z czym się wiąże teraz zakaz fotografowania ?? Chyba ze wstydem !!

Krzysiek J
EU07-518

Wysłany: Czw Mar 04, 2010 4:58 pm   

Mirek555k napisał/a:
Z czym się wiąże teraz zakaz fotografowania Chyba ze wstydem
Teraz go nie ma :wink:

Mirek555k

Wysłany: Czw Mar 04, 2010 5:51 pm   

Formalnie nie ma, ale słyszy się różne historie tu i tam...
http://www.forum.martel.p...p=143641#143641

Dariusz Wandtke

Wysłany: Czw Mar 04, 2010 8:05 pm   

Mirek555k napisał/a:
Formalnie nie ma, ale słyszy się różne historie tu i tam...
http://www.forum.martel.p...p=143641#143641

Mirku, bo ludzie na kolei dalej w ,,komunie,, żyją, są niedoinformowani, niedouczeni , nieuswiadomieni przez przełożonych bo ci z kolei wolą aby pracownik był nieuswiadomiony.
ps. niektórzy starsi kolejarze byli ormowcami i do dzis nie mogą przeżyć tego że są niepotrzebni.
Co do fotografowania przez niemców, owszem jeżdzili na wycieczki fotografowali , filmowali bo to naród uświadomiony i wiedzący co chce, dzieki temu mamy dziś obraz dawnej kolei w polsce i pojawiajace się co jakiś czas nowe zdjęcia w przeciwieństwie do naszych rodzimych fotografów (bo i tacy byli z zezwoleniami) którzy mają wypchane szuflady ale za darmo nic nie zamieszcza w internecie(nie licząc niektórych wyjątków) co by se gawiedż pooglądała a szczególnie ci dla których ET22 z żółtym czołem to klasyka :o :o .

McZapkie

Wysłany: Czw Mar 04, 2010 10:02 pm   

chf napisał/a:
To są filmy z czasów jak rodzimym miłośnikom kolei zabraniało się wykonywania zdjęć i filmów. Jednocześnie z tą sytuacją organizowano wycieczki orbisowe dla zagranicznych turystów wpuszczając ich na teren wielu stacji i przyzwalając na wykonywanie zdjęć i filmów.

Kompletna paranoja, tyle razy byłem szykanowany jako szpieg imperialistów,
prześwietlali mi filmy, przesłuchiwali, a wystarczyło być prawdziwym imperialistą ze wsadem dewizowym i voila!

Zresztą podobnie jest teraz w Bośni - absolutnie nie wolno fotografować ani nawet się zbliżać do kopalni/stalowni,
ale jak zapłaciliśmy w biurze 30 euro bakszyszu za pokwitowaniem,
to zupełnie inna rozmowa, nawet bez proszenia do budki maszynisty zapraszali na przejażdżkę...

Darecki
[Usunięty]

Wysłany: Czw Mar 04, 2010 11:15 pm   

Dariusz Wandtke napisał/a:
(bo i tacy byli z zezwoleniami)

Sam takie mialem przez rok ale nie zdazylem nafotografowac bo wyjechalem do Grecji. Tam mialem legitymacje wydana przez atenski klub modelarzy i milosnikow kolei i wchodzilem na teren kolejowy bez problemu.
McZapkie napisał/a:
Zresztą podobnie jest teraz w Bośni - absolutnie nie wolno fotografować ani nawet się zbliżać do kopalni/stalowni,
ale jak zapłaciliśmy w biurze 30 euro bakszyszu za pokwitowaniem,
to zupełnie inna rozmowa, nawet bez proszenia do budki maszynisty zapraszali na przejażdżkę...

No wlasnie widzielismy na you tube. :D :D :D Tak sobie myslalem, ze musieliscie cos posmarowac. W 2002 bylem na Kubie. Co prawda o kolej sie nie otarlem ale zauwazylem ze za niewielka lapowke tam wszystko mozna zalatwic. Panienki w hotelu organizowal kierownik a przywozil funkcjonariusz milicji.
Pewnie za pare baksow moglbym tez bez problemu pofotografowac sobie kubanskie koleje.

McZapkie

Wysłany: Wto Mar 09, 2010 1:18 pm   

Jako uzupełnienie kolekcji jeszcze ten filmik niemy z 1976:
http://www.youtube.com/watch?v=ZDW_DEUjsRk
super motyw z jazdą równoległą :)

McZapkie

Wysłany: Pią Cze 04, 2010 11:25 am   

I jeszcze Wrocławska KD:
http://www.youtube.com/watch?v=60EvqFARgdM

BigBoy

Wysłany: Pią Cze 04, 2010 1:59 pm   

Łukasz Piński napisał/a:
Łącznie prawie 90 minut klimatów parowozów PKP w kolorze (ale bez dźwięku)w połowie lat 70...

Absolutna bomba ! :) Bardzo mi się podobają. Niestety tych czasów nie mam prawa pamiętać za swojej kadencji. Natomiast pamiętam swój jedyny epizod z parowozami w planowym ruchu (żadne skansenowe retro!). W 1989r. byłem u babci w Krośnie. Ciotka mnie wzięła pewnego popołudnia na stację Krosno Miasto. Widziałem parowóz jadący luzem od strony stacji Krosno w kierunku Zagórza. Jechał tendrem naprzód. Jak teraz dochodzę to był to prawdopodobnie Ty2, gdyż w tym czasie na stanie MD Jasło i MD Zagórz nie było innych "czajników" z tendrami. Mniej więcej z tego samego okresu pamiętam przez chmury w Grębałowie przejazd SM42 z kilkoma wagonami po nie istniejącej linii z Nowej Huty do Kocmyrzowa. Dziś po niej pozostały nie zaasfaltowane przejazdy, jak ten pomiędzy pętlą tramwajową "Wzgórza Krzesławickie", a bramą cmentarza Grębałów. Skoro to temat parowozowy to się spytam: do którego roku i jakie serie stacjonowały w MD Nowa Huta ?
Nie dawno w książce o Kolei Transwersalnej widziałem zdjęcie Ty45 z MD Nowa Huta i mnie ten temat zainteresował. Za wszelkie informacje wielkie dzięki

IMG_8326.jpg
Plik ściągnięto 634 raz(y) 471,41 KB

Odpowiedz do tematu