|
Absolutnie genialne PKP Steam Engines in Poland |
| Autor |
Wiadomość |
Łukasz Piński
Wiek: 31 Dołączył: 22 Paź 2008 Posty: 55 Skąd: Poznań/Wrocław
|
|
|
|
 |
chf
|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 8:24 pm
|
|
|
| Pojawiły się w zeszłym roku. Jak dobrze pamiętam w okolicy listopada. Są też ujęcia z Pyskowic jak jeszcze były prężną stacją anie obecną rozkradzioną ruiną. |
|
|
|
 |
Dariusz Wandtke

Wiek: 46 Dołączył: 09 Mar 2004 Posty: 783 Skąd: Wejherowo
|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 9:05 pm
|
|
|
| Hehe, oklepany temat, nawet gdzieś widziałem info o sprzedazy płyty CD albo DVD podobno w lepszej jakości ale filmy kręcone kamerką na sprężynę to jakością nie grzeszą. |
|
|
|
 |
gbbsoft
GbbKolejka

|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 9:34 pm
|
|
|
| Dariusz Wandtke napisał/a: | | kamerką na sprężynę |
A to dlatego prędkości są tak... zmienne... |
|
|
|
 |
gbbsoft
GbbKolejka

|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 9:56 pm
|
|
|
| W sumie to była jakaś wycieczka zagranicznych ludzi? |
|
|
|
 |
chf
|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 10:22 pm
|
|
|
| To są filmy z czasów jak rodzimym miłośnikom kolei zabraniało się wykonywania zdjęć i filmów. Jednocześnie z tą sytuacją organizowano wycieczki orbisowe dla zagranicznych turystów wpuszczając ich na teren wielu stacji i przyzwalając na wykonywanie zdjęć i filmów. Przypomnę ,że wtedy już obowiązywał zakaz wykonywania zdjęć i filmowania na terenie kolejowym. |
|
|
|
 |
Darecki [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 11:28 pm
|
|
|
| Pamietamy te czasy. Na trasie z Leszna do Poznania na jednym z dworcowych kibli wisial ZAKAZ FOTOGRAFOWANIA. |
|
|
|
 |
Mirek555k
|
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 9:50 am
|
|
|
...
P1020756.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 1500 raz(y) 84,68 KB |
|
|
|
|
 |
Mirek555k
|
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 10:44 am
|
|
|
| chf napisał/a: | | To są filmy z czasów jak rodzimym miłośnikom kolei zabraniało się wykonywania zdjęć i filmów. Jednocześnie z tą sytuacją organizowano wycieczki orbisowe dla zagranicznych turystów wpuszczając ich na teren wielu stacji i przyzwalając na wykonywanie zdjęć i filmów. Przypomnę ,że wtedy już obowiązywał zakaz wykonywania zdjęć i filmowania na terenie kolejowym. |
Nie ma co się dziwić, za czasów PRL jednostki PKP były zmilitaryzowane, a takich obiektów nie wolno było fotografować. Były komórki obrony cywilnej , procedury na czas wojny i odpowiedzialni za to pracownicy ( oczywiście wszystko wojenno tajne ) Niektóre stanowiska objęte były zwolnieniem ze służby wojskowej, sam wyłgałem sie w ten sposób od wojska.
Z czym się wiąże teraz zakaz fotografowania Chyba ze wstydem |
|
|
|
 |
Krzysiek J
EU07-518

|
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 4:58 pm
|
|
|
| Mirek555k napisał/a: | | Z czym się wiąże teraz zakaz fotografowania Chyba ze wstydem | Teraz go nie ma |
|
|
|
 |
Mirek555k
|
|
|
|
 |
Dariusz Wandtke

Wiek: 46 Dołączył: 09 Mar 2004 Posty: 783 Skąd: Wejherowo
|
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 8:05 pm
|
|
|
Mirku, bo ludzie na kolei dalej w ,,komunie,, żyją, są niedoinformowani, niedouczeni , nieuswiadomieni przez przełożonych bo ci z kolei wolą aby pracownik był nieuswiadomiony.
ps. niektórzy starsi kolejarze byli ormowcami i do dzis nie mogą przeżyć tego że są niepotrzebni.
Co do fotografowania przez niemców, owszem jeżdzili na wycieczki fotografowali , filmowali bo to naród uświadomiony i wiedzący co chce, dzieki temu mamy dziś obraz dawnej kolei w polsce i pojawiajace się co jakiś czas nowe zdjęcia w przeciwieństwie do naszych rodzimych fotografów (bo i tacy byli z zezwoleniami) którzy mają wypchane szuflady ale za darmo nic nie zamieszcza w internecie(nie licząc niektórych wyjątków) co by se gawiedż pooglądała a szczególnie ci dla których ET22 z żółtym czołem to klasyka . |
|
|
|
 |
McZapkie

|
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 10:02 pm
|
|
|
| chf napisał/a: | | To są filmy z czasów jak rodzimym miłośnikom kolei zabraniało się wykonywania zdjęć i filmów. Jednocześnie z tą sytuacją organizowano wycieczki orbisowe dla zagranicznych turystów wpuszczając ich na teren wielu stacji i przyzwalając na wykonywanie zdjęć i filmów. |
Kompletna paranoja, tyle razy byłem szykanowany jako szpieg imperialistów,
prześwietlali mi filmy, przesłuchiwali, a wystarczyło być prawdziwym imperialistą ze wsadem dewizowym i voila!
Zresztą podobnie jest teraz w Bośni - absolutnie nie wolno fotografować ani nawet się zbliżać do kopalni/stalowni,
ale jak zapłaciliśmy w biurze 30 euro bakszyszu za pokwitowaniem,
to zupełnie inna rozmowa, nawet bez proszenia do budki maszynisty zapraszali na przejażdżkę... |
|
|
|
 |
Darecki [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 11:15 pm
|
|
|
| Dariusz Wandtke napisał/a: | | (bo i tacy byli z zezwoleniami) |
Sam takie mialem przez rok ale nie zdazylem nafotografowac bo wyjechalem do Grecji. Tam mialem legitymacje wydana przez atenski klub modelarzy i milosnikow kolei i wchodzilem na teren kolejowy bez problemu.
| McZapkie napisał/a: | Zresztą podobnie jest teraz w Bośni - absolutnie nie wolno fotografować ani nawet się zbliżać do kopalni/stalowni,
ale jak zapłaciliśmy w biurze 30 euro bakszyszu za pokwitowaniem,
to zupełnie inna rozmowa, nawet bez proszenia do budki maszynisty zapraszali na przejażdżkę... |
No wlasnie widzielismy na you tube. Tak sobie myslalem, ze musieliscie cos posmarowac. W 2002 bylem na Kubie. Co prawda o kolej sie nie otarlem ale zauwazylem ze za niewielka lapowke tam wszystko mozna zalatwic. Panienki w hotelu organizowal kierownik a przywozil funkcjonariusz milicji.
Pewnie za pare baksow moglbym tez bez problemu pofotografowac sobie kubanskie koleje. |
|
|
|
 |
McZapkie

|
|
|
|
 |
McZapkie

|
|
|
|
 |
BigBoy

|
Wysłany: Pią Cze 04, 2010 1:59 pm
|
|
|
| Łukasz Piński napisał/a: | | Łącznie prawie 90 minut klimatów parowozów PKP w kolorze (ale bez dźwięku)w połowie lat 70... |
Absolutna bomba ! Bardzo mi się podobają. Niestety tych czasów nie mam prawa pamiętać za swojej kadencji. Natomiast pamiętam swój jedyny epizod z parowozami w planowym ruchu (żadne skansenowe retro!). W 1989r. byłem u babci w Krośnie. Ciotka mnie wzięła pewnego popołudnia na stację Krosno Miasto. Widziałem parowóz jadący luzem od strony stacji Krosno w kierunku Zagórza. Jechał tendrem naprzód. Jak teraz dochodzę to był to prawdopodobnie Ty2, gdyż w tym czasie na stanie MD Jasło i MD Zagórz nie było innych "czajników" z tendrami. Mniej więcej z tego samego okresu pamiętam przez chmury w Grębałowie przejazd SM42 z kilkoma wagonami po nie istniejącej linii z Nowej Huty do Kocmyrzowa. Dziś po niej pozostały nie zaasfaltowane przejazdy, jak ten pomiędzy pętlą tramwajową "Wzgórza Krzesławickie", a bramą cmentarza Grębałów. Skoro to temat parowozowy to się spytam: do którego roku i jakie serie stacjonowały w MD Nowa Huta ?
Nie dawno w książce o Kolei Transwersalnej widziałem zdjęcie Ty45 z MD Nowa Huta i mnie ten temat zainteresował. Za wszelkie informacje wielkie dzięki
IMG_8326.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 634 raz(y) 471,41 KB |
|
|
|
|
 |
|
|